Γαλλία: Σύλληψη υπόπτου για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία

0

Στη σύλληψη ενός Σερβοβόσνιου, μέλους παραστρατιωτικής οργάνωσης, ύποπτου για τη δολοφονία 59 μουσουλμάνων πολιτών κατά τη διάρκεια του βοσνιακού εμφυλίου πολέμου, προχώρησε η γαλλική αστυνομία.

Ο Radomir Susnjar είναι ύποπτος για συμμετοχή στις δολοφονίες του Ιουλίου του 1992 στην πόλη του Βίσεγκραντ, όπου 59 άμαχοι κλειδώθηκαν σε ένα κτίριο το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε. Ο Susnjar συνελήφθη στη Γαλλία, κατόπιν αιτήματος των αρχών της Βοσνίας και σύντομα πρόκειται να εκδοθεί στη Βοσνία για να δικαστεί.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Εισαγγελέα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αναφέρεται ότι η σύλληψη του Susnjar αποτελεί ένα “σαφές μήνυμα σε όλους τους υπόπτους εγκλημάτων πολέμου ότι θα βρεθούν και θα τους ασκηθούν διώξεις όπου και αν κρύβονται “. Οι δολοφονίες του Βίσεγκραντ ήταν από τις πρώτες που πραγματοποιήθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στον πόλεμο.

Τον Ιανουάριο ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην αρχηγός του Σερβοβοσνιακού στρατού κατά τη διάρκεια του βοσνιακού εμφυλίου πολέμου, αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του Σερβοβόσνιου επίσης στρατιωτικού ηγέτη Ράντοβαν Κάραζιτς για εγκλήματα πολέμου. Νωρίτερα αυτό το μήνα το εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), επικύρωσε τις καταδίκες για εγκλήματα πολέμου τεσσάρων Σέρβων στρατιωτικών αξιωματούχων, αλλά μείωσε τις ποινές σε τρεις από αυτούς.

Σχόλια