Γαλλία: Συμβολική υποδοχή κρατουμένου από το Γκουαντάναμο

0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησε να δεχθεί στη χώρα του έναν εκ των κρατουμένων του στρατοπέδου κράτησης στο Γκουαντάναμο της Κούβας σε μια συμβολική κίνηση καλής θέλησης που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για την υποδοχή και άλλων κρατουμένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταθέσει και επισήμως αίτημα στην ΕΕ για την υποδοχή κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του δήλωσε ότι είναι «περήφανος και ευτυχισμένος» που ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε το κλείσιμο της φυλακής στο Γκουαντάναμο.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του θα χρειαστεί βοήθεια στο θέμα των κρατουμένων, τονίζοντας ότι αποφάσισε να κλείσει τη βάση διότι δεν πιστεύει ότι καθιστά τις ΗΠΑ πιο ασφαλείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσινγκτον και το Παρίσι βρίσκονται σε συνομιλίες για την αποδοχή ενός Αλγερινού κρατουμένου. Ο Στίβεν Όλεσκι, δικηγόρος δύο Αλγερινών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, δήλωσε ότι η Γαλλία σκέφτεται να δεχθεί στο έδαφός της έναν εκ των πελατών του.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Σουηδία έχουν ανακοινώσει ότι θα δεχθούν κρατούμενους.

Στο Γκουαντάναμο κρατούνται περίπου 250 άτομα. Ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να έχει κλείσει το κέντρο κράτησης μέχρι τις αρχές του 2010.

Σχόλια