Γαλλία: Συνταγματική τροπολογία συρρικνώνει τις εξουσίες του Γάλλου προέδρου

0

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το γαλλικό κοινοβούλιο συνταγματική τροπολογία που διευρύνει τις εξουσίες του κοινοβουλίου για την αποπομπή του προέδρου της δημοκρατίας και επιτρέπει τη δικαστική δίωξη του αρχηγού του κράτους όταν εγκαταλείψει το αξίωμα.

Η εν λόγω τροπολογία μαζί με άλλες δύο εγκρίθηκαν από την Κάτω Βουλή και τη Γερουσία σε μια ειδική συνεδρίαση, από την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο πέμπτων, παρά τις αντιρρήσεις σημαντικών τμημάτων της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ενώ αποτελούν εκπλήρωση μιας από τις προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει το 2002 ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Συγκεκριμένα, ο νόμος θα επιτρέπει στο εξής να απομακρυνθεί από την εξουσία ένας πρόεδρος «επειδή απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του με τρόπο καταφανώς ασυμβίβαστο με την άσκηση της εντολής του» με πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενώ μέχρι πρότινος ο πρόεδρος μπορούσε να απομακρυνθεί μόνο για προδοσία.

Επίσης, η τροπολογία επιβεβαιώνει την ασυλία του προέδρου από δικαστικές διώξεις όσο βρίσκεται στην εξουσία, ωστόσο η ασυλία θα αίρεται μόλις την εγκαταλείψει.

Παράλληλα, το κοινοβούλιο ενέκρινε άλλες δύο συνταγματικές τροπολογίες, όπου η μία περιορίζει το δικαίωμα ψήφου σε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στη Νέα Καληδονία μόνο σε όσους κατοίκους έμεναν στο νησί του Ειρηνικού πριν από το Νοέμβριο του 1998, ενώ η άλλη εγγράφει στο σύνταγμα την κατάργηση της θανατικής ποινής που αποφασίστηκε το 1981.

Σχόλια