Γαλλία: Τέλος το κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια από το 2008

0

Από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ στη Γαλλία η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως τα καφενεία, τα μπαρ, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Τα μέσα μεταφοράς, οι επιχειρήσεις, τα σχολικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ήδη απαγορεύσει πλήρως το κάπνισμα από το Φεβρουάριο του 2007.

Η υπουργός Υγείας, Ροζλίν Μπασελό, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει ανοχή. Το διάταγμα είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο, όλοι γνωρίζουν πως θα εφαρμοστεί. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν».

Οι καπνιστές κινδυνεύουν με πρόστιμο ως και 450 ευρώ, ενώ οι επαγγελματίες κινδυνεύουν να καταβάλουν ως 750 ευρώ αν δεν εφαρμόσουν το νόμο στα καταστήματά τους.

«Το θέμα δεν είναι να ενοχλήσουμε κάποιους, αλλά να αποφύγουμε τους 66.000 νεκρούς το χρόνο από το κάπνισμα και τους πάνω από 5.000 νεκρούς το χρόνο από το παθητικό κάπνισμα», δήλωσε η υπουργός.

Οι καπνιστές θα πρέπει πλέον να καπνίζουν στο πεζοδρόμιο. Εξαιρέσεις προβλέπονται για τους χώρους (βεράντες, κήπους, ταράτσες…) που είναι ανοικτοί τουλάχιστον από μία πλευρά και για αίθουσες καπνιστών οι οποίες έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με κανονισμούς που στην πράξη είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Σχόλια