Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακαλεί τον νόμο περί σεξουαλικής παρενόχλησης

0

Ανάκληση του νόμου περί σεξουαλικής παρενόχλησης αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας με την αιτιολογία ότι ο νόμος ήταν υπερβολικά ασαφής και άρα δυσεφάρμοστος. Η απόφαση έγινε δεκτή με πολλές αντιδράσεις εκ μέρους ΜΚΟ και φεμινιστικών οργανώσεων.

Η σεξουαλική παρενόχληση ποινικοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1992 και περιγράφεται ως κατάχρηση εξουσίας προσώπου με το σκοπό της επίτευξης συνουσίας. Η οικεία διάταξη αναθεωρήθηκε το 2002, ώστε η περιγραφή του εγκλήματος άλλαξε σε «παρενόχληση άλλου με σκοπό την επίτευξη σεξουαλικών ωφελημάτων». Η διατύπωση αυτή κρίθηκε υπερβολικά ασαφής από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η ποινική διάταξη να πρέπει να κηρυχθεί ανίσχυρη, διότι δεν παρέχει βεβαιότητα για την εγκληματική συμπεριφορά που τυποποιείται.

Φεμινιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν στο άκουσμα της απόφασης, τονίζοντας ότι η διάταξη που κρίθηκε ανίσχυρη ήταν η μόνη νομοθετική δικλείδα προστασίας των γυναικών που γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Εφόσον ο νόμος ανακαλείται, στην πράξη όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση καταργούνται ελλείψει νόμιμης βάσης. Παρότι διαφαίνεται πρόθεση θέσπισης νέας διάταξης στην θέση εκείνης που καταργήθηκε, φεμινιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές επισημαίνουν ότι το ρυθμιστικό κενό που θα υπάρξει στο μεταξύ θέτει τις γυναίκες σε τρομερά ευάλωτη θέση και παραβιάζει τα δικαιώματά τους.