Γαλλία: Υπόλογος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος στον δήμο του Παρισιού ο Ζακ Σιράκ

0

Ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να γίνει ο Ζακ Σιράκ, καθώς η ανακρίτρια Ξαβιέ Σιμεονί αποφάνθηκε ότι ο κ. Σιράκ πρέπει να λογοδοτήσει για 21 «εικονικές προσλήψεις» στον δήμο του Παρισιού επί της δημαρχίας του, οι οποίες έγιναν χωρίς να υπάρχει «πραγματική εργασιακή προσφορά». Η κατηγορία που τον βαρύνει είναι αυτή της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος.
Η υπόθεση αφορά στην περίοδο 1983-1995, οπότε ο Σιράκ ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας. Συνολικά κατηγορούνταν για 43 περιπτώσεις προσλήψεων, εκ των οποίων οι 22 παρεγράφησαν λόγω παλαιότητος. Έτσι, απέμειναν οι 21 περιπτώσεις που εξέτασε η ανακρίτρια. Η παραπομπή του κ. Σιράκ δεν ήταν εφικτή νωρίτερα, καθώς από το 1995 έως το 2007 απολάμβανε δικαστική ασυλία λόγω της ιδιότητας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο δημόσιος κατήγορος είχε αποφανθεί ότι η υπόθεση θα έπρεπε να αρχειοθετηθεί. Ωστόσο, η ανακρίτρια είχε διαφορετική άποψη, αποδεικνύοντας, όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος, τη χρησιμότητα ενός ανεξάρτητου ανακριτικού σώματος. Και μάλιστα η χρησιμότητα αυτή έρχεται στο προσκήνιο την ώρα που η μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης την οποία προωθεί η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν προβλέπει την κατάργηση του εν λόγω σώματος.
Η τελική έκβαση της υπόθεσης βρίσκεται τώρα στα χέρια της εισαγγελίας, η οποία καλείται να αποφασίσει σε περίπου μία εβδομάδα αν θα ασκήσει έφεση, στέλνοντας την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο, ή όχι.
Οι ανακριτικοί χειρισμοί για τον Ζακ Σιράκ ήταν η χειρότερη δυνατή αυλαία ενός δεκαπενθήμερου γεμάτου δικαστικές καταδίκες συνεργατών του. Η αρχή είχε γίνει με τον πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος κατηγορήθηκε για συνενοχή στην υπόθεση «cleastream» με τις παραχαραγμένες ονομαστικές λίστες. Η συνέχεια δόθηκε με το «Αγκόλα γκέιτ», το σκάνδαλο παράνομης πώλησης όπλων στην Αγκόλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, στο οποίο εμπλέκεται ο Σαρλ Πασκουά, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Σχόλια