Γαλλία:εισαγγελική έρευνα για προσβλητικό δημοσίευμα κατά της Τομπιρά

0

Οι γαλλικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν εισαγγελική έρευνα με αφορμή το δημοσίευμα ενός ακροδεξιού περιοδικού, το οποίο παρομοίασε την Υπουργό Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά με πίθηκο. Πιο, συγκεκριμένα, η Εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προκαταρκτική εξέταση για «δημόσια προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα» για το δημοσίευμα του περιοδικού Minute.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του περιοδικού ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς εξήγησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα μέσα για την απόσυρση του συγκεκριμένου τεύχους από την κυκλοφορία.

Εκπρόσωπος της εταιρίας διανομής Τύπου Presstalis, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μόνο με δικαστική απόφαση είναι δυνατή η διακοπή της κυκλοφορίας ενός εντύπου και ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Οι ρατσιστική εξύβριση τιμωρείται στη Γαλλία με φυλάκιση έως 6 μηνών και πρόστιμο έως 25.000 ευρώ.

Η ίδια η υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο αρνείται να καταθέσει αγωγή εναντίον όσων την προσβάλουν, με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό απλώς θα τους διαφημίσει και θα ενισχύσει την υποστήριξη προς την άκρα δεξιά.

Σχόλια