Γαλλική πρόταση για μεταφορά κρατουμένων του Γκουαντάναμο στην ΕΕ

0

Η Γαλλία φαίνεται να έχει ετοιμάσει σχέδιο για την αποδοχή κρατουμένων από το υπό κατάργηση στρατόπεδο κράτησης του Γουαντάναμο σε ευρωπαϊκά σωφρονιστικά καταστήματα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, Σπίγκελ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Γαλλία προτείνει να μεταφερθούν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 από τους 245 εναπομείναντες κρατουμένους του Γκουαντάναμο.

Η Γαλλία, όπως αναφέρει το Σπίγκελ, έχει στείλει το σχέδιο για την αποδοχή κρατουμένων στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα το φέρει προς συζήτηση κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ εμφανίζονται διχασμένες ως προς το εάν θα δεχθούν κρατουμένους από την αμερικανική στρατιωτική βάση της Κούβας, η οποία με διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να κλείσει σε διάστημα ενός έτους.

Η Πορτογαλία και η Γαλλία δηλώνουν πρόθυμες να υποδεχθούν ορισμένους κρατούμενους, ενώ η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απαντήσει αρνητικά.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τις προθέσεις της. Το Σπίγκελ υποστηρίζει ότι το γαλλικό σχέδιο προβλέπει ότι κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει κατά περίπτωση ποιους από τους κρατουμένους θα δεχθεί στο έδαφός της.

Τέλος το σχέδιο προβλέπει την κάλυψη των εξόδων για την ψυχολογική υποστήριξή των κρατουμένων από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια