Γαλλικό Δικαστήριο αθωώνει 14 εταιρίες έπειτα από σκάνδαλο συμμέτοχης τους στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ

0

 

Γαλλικό δικαστήριο απήλλαξε 14 γαλλικές εταιρείες έπειτα από κατηγορίες δωροδοκίας σε υπόθεση διαπραγμάτευσης συμβάσεων του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών “Oil for food” με την τότε ιρακινή κυβέρνηση, στον απόηχο του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Το πρόγραμμα με την ονομασία  “Oil for Food” (πετρέλαιο αντί τροφίμων), έδινε την δυνατότητα στην τότε ιρακινή κυβέρνηση υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσείν, να πουλήσει περιορισμένα αποθέματα πετρελαίου σε αντάλλαγμα για τρόφιμα και άλλες ανθρωπιστικές προμήθειες.

Στη δίκη της Πέμπτης, εταιρίες όπως η Renault Trucks, η Schneider Electric και η Legrand, μεταξύ άλλων, κρίθηκαν αθώες για κατηγορίες δωροδοκίας, διαφθοράς καθώς και κατάχρησης εταιρικών περιουσιακών στοιχείων.

Με προηγουμένη απόφαση του 2013 σε παρόμοια υπόθεση είχαν αθωωθεί και άλλες γαλλικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής εταιρίας στον τομέα του πετρελαίου, “Total”.

Το πρόγραμμα “Oil for Food” άρχισε το 1996 με σκοπό να απαλύνει της ανθρωπιστικές επιπτώσεις του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράκ, και υπήρξε εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Τον Φεβρουάριο του 2013 δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ της Νέας Υόρκη απέρριψε μήνυση της ιρακινής κυβέρνησης οι οποία κατηγορούσε επιχειρηματικές οντότητες ότι συνωμότησαν με τον Σαντάμ Χουσεΐν διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία του προγράμματος και αποστερώντας από τους ιρακινούς πολίτες 10 δισεκατομμύρια δολάρια απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Τον Ιούλιο του 2010 η General Electric (GE) συμφώνησε σε διακανονισμό 23.500.000 δολαρίων έπειτα από καταγγελία της  Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), για κατηγορίες δωροδοκίας Ιρακινών αξιωματούχων με σκοπό την “εξασφάλιση¨ συμβάσεων, στο εν λόγω ανθρωπιστικό πρόγραμμα.