Γάλλος συγγραφέας κατηγορείται για “υποκίνηση φυλετικού μίσους”

0

Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Πιέρ Πεν, ο οποίος κατηγορείται για “υποκίνηση φυλετικού μίσους” μέσω ενός βιβλίου του για τη γενοκτονία στη Ρουάντα.

Ο Γάλλος συγγραφέας υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κουλτούρας της φυλής των Τούτσι είναι το ψέμα και η απάτη, το οποίο με κάποιο τρόπο πέρασε και επηρέασε επίσης τη φυλή των Χούτου.

Ο Πιέρ Πεν αναφέρει επίσης ότι αυτή η νοοτροπία κατέστησε την έρευνά του στη Ρουάντα “σχεδόν αδύνατη”. Περίπου 800.000 άνθρωποι των φυλών Τούτσι και Χούτου έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1994.

Την αγωγή εις βάρος του Γάλλου συγγραφέα άσκησε η γαλλική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “Ρατσισμός SOS”.

Η εισαγγελική αρχή στηρίζει την αγωγή και αναφέρει ότι το κατηγορητήριο επικεντρώνεται σε τέσσερις σελίδες του βιβλίου του Πιέρ Πεν με τίτλο “Noires Fureurs, Blancs Menteurs” (σε ελεύθερη απόδοση “Μαύρη οργή, λευκά ψέματα), το οποίο κυκλοφόρησε το 2005.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο ο συγγραφέας υποστήριξε ότι “έγραψε ένα βιβλίο για τα ψέματα, την παραπληροφόρηση και όλες τις μεθόδους ενός δικτατορικού καθεστώτος που ήθελε ο κόσμος να πιστέψει τα ψέματά του”.

Στη δίκη έχουν κληθεί ως μάρτυρες ιστορικοί, εμπειρογνώμονες και αρκετοί πολιτικοί, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν.

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας έχει επίσης γράψει βιβλία για τους πρώην προέδρους της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Σιράκ.

Σχόλια