Αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι συνθήκες κράτησης φυλακισμένου με ειδικές ανάγκες

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα πως οι συνθήκες κράτησης ενός ανάπηρου κρατουμένου αντίκεινται στο άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προβλέπει την απαγόρευση κάθε απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, και καταδίκασε τη Γαλλία σε συνολική αποζημίωση ύψους 11.000 ευρώ.

Ο καταγγέλλων, Αλγερινός Mohammed Helhal, ο οποίος εκτίει ποινή 30 ετών για φόνο, απόπειρα φόνου και σωματικές βλάβες, έπεσε από μεγάλο ύψος το 2006 ενώ προσπαθούσε να αποδράσει από τη φυλακή όπου κρατούνταν στην πόλη Νανσύ. Υπέστη κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και έμεινε ανάπηρος στα κάτω άκρα.

Η υπόθεση αφορούσε το πως σχετίζεται η κατάσταση της υγείας ενός ανάπηρου κρατουμένου με τη συνέχιση της φυλάκισης του και τη μέριμνα που έχει ληφθεί για τη φροντίδα του.
 

Το δικαστήριο έκρινε ότι, αν και η συνέχιση της κράτησης του Helhal δεν αποτελεί καθαυτή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, η ανεπαρκής θεραπεία αποκατάστασης που του χορηγήθηκε και το γεγονός ότι ο χώρος του κρατητηρίου δεν προσαρμόστηκε στις ειδικές ανάγκες του, συνιστούν παράβαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.

Σχόλια