Γεγονός οι μυστικές φυλακές της CIA στην Πολωνία

0

Για πρώτη φορά πηγές που πρόσκεινται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας παραδέχονται και επιβεβαιώνουν ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών διατηρούσε μυστικές φυλακές στο έδαφος της χώρας τους.

Χρονικά η παραδοχή των πολωνικών αρχών πραγματοποιείται μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης, η οποία διαπιστώνει ότι η CIA διατηρούσε φυλακές για την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία στην Πολωνία και στην Ρουμανία.

Αν και αρχικώς οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι αξιωματούχοι διέψευδαν τους ισχυρισμούς της έκθεσης, τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση στην Βαρσοβία ζήτησε την διενέργεια σχετικής έρευνας.

Το 2006, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους παραδέχτηκε ότι η CIA κρατούσε υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει πού βρίσκονταν αυτές.

Δύο ανώνυμες πηγές, αξιωματούχοι στην υπηρεσία πληροφοριών της Πολωνίας, αποκάλυψαν την ύπαρξη των μυστικών φυλακών στη χώρα τους στην πολωνική εφημερίδα, Dziennik.

Ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων δήλωσε ότι από το 2002 έως το 2005 η CIA κρατούσε υπόπτους για τρομοκρατία σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στη βορειοανατολική Πολωνία.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μόνο οι πράκτορες της CIA είχαν πρόσβαση στην εν λόγω απομονωμένη ζώνη, η οποία βρίσκεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και πολύ κοντά σε πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Πολωνίας ήταν ενήμεροι για την ύπαρξη των μυστικών φυλακών.

Σχόλια