Γενοκτονία η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

0

Γενοκτονία χαρακτηρίστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ η σφαγή των 8.000 Βοσνίων Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι σφαγές που διαπράχθηκαν στη Σεμπρένιτσα, μετά την κατάληψή της από τις σερβικές δυνάμεις, αποτελούν πράξη γενοκτονίας που διαπράχθηκε από μέλη του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας.

Η Σερβία, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρξε ούτε υπεύθυνη για την σφαγή, αλλά ούτε και συνεργός σε αυτό το έγκλημα, επομένως και δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης, όπως ζήτησε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσφεύγοντας στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Έκρινε, ωστόσο, ότι η Σερβία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, αφού δεν έκανε το παραμικρό για να εμποδίσει το έγκλημα και επιπλέον δεν τιμώρησε τους ενόχους.

Είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο ορίζει μια γενοκτονία κατ΄εφαρμογήν της σχετικής Σύμβασης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέχρι σήμερα μόνο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το αιματηρότερο γεγονός στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχόλια