Γερμανία: Ανησυχία από την πρόταση για κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών για λόγους ασφαλείας

0

Έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία προκαλεί στη Γερμανία η επαναφορά του θέματος για δυνατότητα κατάρριψης πολιτικών αεροσκαφών, στα οποία έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία, προκειμένου να αποφευχθεί κάτι ανάλογο της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική.

Το θέμα επανήλθε μετά από απαίτηση του Υπουργού Αμύνης της Γερμανίας να δοθεί δια νόμου, άπαξ και δια παντός, απάντηση στο ερώτημα εάν οι πιλότοι των μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας της χώρας θα μπορούν, σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή, να καταρρίπτουν τέτοιου είδους πολιτικά αεροσκάφη.

Ο Υπουργός αναγνωρίζει ότι το ηθικό δίλημμα είναι μεγάλο, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι ο ίδιος, επικαλούμενος και τον όρκο που πήρε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του να προστατεύσει τη Γερμανία από οποιαδήποτε επίθεση, θα διέταζε την κατάρριψη ενός αεροσκάφους με ομήρους επιβάτες εάν αυτό χρειαζόταν.

Ο Ντίτερ Βίφελσπουτς, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ή SPD, που μετέχει στην κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού, απέρριψε την θέση του Γιουνγκ κατηγορηματικά.

Το 2006, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εμπόδισε την κύρωση ενός άρθρου του νέου νόμου για την ασφάλεια των αερομεταφορών που προέβλεπε την κατάρριψη αεροσκάφους στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατία εάν αποτελεί απειλή.

Σχόλια