Γερμανία: Αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες ο Σράιμπερ

0

«Απορρίπτω πλήρως το κατηγορητήριο το οποίο αναγνώσθηκε και αμφισβητώ τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον μου». Με αυτή τη δήλωση τοποθετήθηκε στο δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ, μέσω του συνηγόρου του, ο Γερμανοκαναδός έμπορος όπλων Καρλχάιντς Σράιμπερ, ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο ίδιος ο, 75χρονος σήμερα, κατηγορούμενος ομολόγησε τη «δωρεά» 1.000.000 γερμανικών μάρκων (περίπου 500.000 ευρώ) προς το κόμμα το 1991, στο πλαίσιο πώλησης τεθωρακισμένων αρμάτων στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Ο Σράιμπερ κατηγορείται για φορολογική απάτη ύψους 12,3 εκατομμυρίων ευρώ, διαφθορά και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Η αποκάλυψη επιτάχυνε τη «δύση» του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ και οδήγησε στην άνοδο της Άγκελα Μέρκελ στο «τιμόνι» των Χριστιανοδημοκρατών.
Ο έμπορος όπλων με τη διπλή υπηκοότητα, ο οποίος εκδόθηκε από τον Καναδά στη Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από δεκαετή δικαστική μάχη, υποστήριξε ότι στη διάρκεια της δίκης του θα προβεί σε λεπτομερείς αποκαλύψεις.

Σχόλια