Γερμανία: Αυστηρότερη νομοθεσία για τα ρατσιστικά εγκλήματα

0

Νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τα ρατσιστικά εγκλήματα ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα διεξάγεται η δίκη ομάδας τριών νεοναζί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν δέκα φόνους και δύο βομβιστικές επιθέσεις.

Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, ανέφερε: «Έχουμε το καθήκον να φροντίσουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα επαναληφθούν ποτέ» ενώ επισήμανε την ατιμωρησία που εδώ και καιρό περιβάλλει τις ενέργειες της αυτοαποκαλούμενης ομάδας “Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία” (NSU).

Η δράση της ομάδας ήρθε στο φως το Νοέμβριο του 2011 και τα μέλη της κατηγορούνται ότι σκότωσαν δέκα ανθρώπους σε διάστημα επτά ετών, έναν Έλληνα, 8 Τούρκους και μία Γερμανίδα αστυνομικό.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο, δίνεται εντολή στις αρχές να λαμβάνουν υπόψη από την αρχή το ρατσιστικό χαρακτήρα ορισμένων εγκλημάτων, ενώ δίνεται στην ομοσπονδιακή εισαγγελία το δικαίωμα να αναλαμβάνει μια έρευνα όταν υπάρχουν υποψίες για εξτρεμιστικά κίνητρα.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την εν λόγω οργάνωση, είχε δημοσιεύσει το 2013 έκθεση 1.000 σελίδων, στην οποία επέρριπτε ευθύνες στους ανεπαρκείς αστυνομικούς που είχαν επιτρέψει στην εν λόγω ομάδα να διαπράξει δέκα φόνους, δύο βομβιστικές επιθέσεις και πολλές ληστείες, μεταξύ των ετών 2000 και 2007.
 

Σχόλια