Γερμανία: Δικαστική απόρριψη αιτήματος απαλλαγής μουσουλμάνας μαθήτριας από το μάθημα της κολύμβησης

0

Αίτημα μουσουλμάνας μαθήτριας και των κηδεμόνων της για απαλλαγή της από το μάθημα της κολύμβησης στο σχολείο, απέρριψε το διοικητικό δικαστήριο της Φρανκφούρτης, κρίνοντας, ότι η αιτούσα μπορεί να συμμετέχει στο συγκεκριμένο μάθημα με μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα.

Η αιτούσα, μαθήτρια γυμνασίου, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κολυμπά ενώπιον αγοριών και αντρών, επικαλούμενη τις επιταγές του Κορανίου, το οποίο απαγορεύει την επίδειξη γυμνής γυναικείας σάρκας στους άντρες. Οι γονείς της μαθήτριας υπέβαλαν σχετικό αίτημα απαλλαγής στη σχολική διεύθυνση και μετά την απόρριψή του, προσέφυγαν στη γερμανική δικαιοσύνη.

Το δικαϊκό δίλημμα της υπόθεσης έγκειται στο εάν το συνταγματικό δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας και ελευθερίας της πίστης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έρεισμα απαλλαγής από σχολική υποχρέωση. Το διοικητικό δικαστήριο της Φρανκφούρτης έκρινε, ότι η σχολική υποχρέωση παρακολούθησης μαθήματος κολύμβησης μπορεί να εκπληρωθεί από τη μαθήτρια με τη χρήση μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα – του λεγόμενου «μπουρκίνι»- χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστεί το δυσανάλογο μέτρο της απαλλαγής από το μάθημα. Ο συνήγορος της οικογένειας, Κλάους Μάισνερ επικαλέστηκε μεταξύ άλλων, παλαιότερη απόφαση του ομοσπονδιακού διοικητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή απαλλαγή από τη κολύμβηση, όταν το σχολείο δεν έχει μεριμνήσει για δυνατότητα χωριστής διδασκαλίας για τα δύο φύλα. Ωστόσο, το δικαστήριο της Φρανκφούρτης έκανε χρήση νεότερης νομολογίας, βάσει της οποίας προτεραιότητα έχει η αποστολή του σχολείου στην κοινωνική ενσωμάτωση και απέρριψε το αίτημα της μουσουλμανικής οικογένειας.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Γερμανίας, Αιμάν Μαζιέκ δήλωσε ότι, «πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία της μαθήτριας, καθώς στην προκειμένη περίπτωση, το διακύβευμα δεν είναι ο βαθμός ενσωμάτωσης θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά η ανεκτικότητα των κοινωνιών και η ετοιμότητά τους να εφαρμόσουν αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή την ελευθερία πίστης και συνείδησης».

Σημειώνεται τέλος, ότι της υπόθεσης θα επιληφθεί το Oμοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας, η απόφαση του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 

Σχόλια