Γερμανία: Επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

0

 

Το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή ψήφισμα, με το οποίο η σφαγή των Αρμενίων από το στρατό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγνωρίζεται επίσημα ως «γενοκτονία».
 
Ένας εκ των υποστηρικτών της έγκρισης του σχετικού ψηφίσματος, το οποίο συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γενοκτονία, ήταν και ο  Πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Norbert Lammert, σύμφωνα με τον οποίο  η Τουρκία πρέπει, από κοινού με τη Γερμανία, να προσπαθήσει να επανορθώσει τα εγκλήματα γενοκτονίας του παρελθόντος.

Ο Lammert δήλωσε σχετικά: «Οι άνευ προηγουμένου εμπειρίες βίας του εικοστού αιώνα, έχουν διασφαλίσει ότι γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αληθινή ειρήνευση, μέχρι τη δικαίωση των θυμάτων, των συγγενών και των απογόνων τους, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ανάμνησης των γεγονότων αυτών».

Στη συνεδρίαση της Βουλής επισημάνθηκε επίσης το ζήτημα των πολιτικών, φυλετικών και θρησκευτικών διώξεων σε παγκόσμιο επίπεδο και τονίστηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μάχη κατά των φαινομένων αυτών, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.