Γερμανία: Καταδίκη επισκόπου για άρνηση του oλοκαυτώματος

0

Γερμανικό δικαστήριο της Νυρεμβέργης απέρριψε την έφεση του επισκόπου Ρίτσαρντ Γουίλιαμσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, επιβάλλοντάς του πρόστιμο 1.800 ευρώ.

Η καταδίκη του επισκόπου ήρθε μετά από μια συνέντευξη του στο σουηδικό τηλεοπτικό κανάλι SVT1, η οποία μεταδόθηκε τον Ιανουάριο του 2009 και στην οποία ο Γουίλιαμσον δήλωσε ότι αμφιβάλλει πως έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν σε θαλάμους αερίων. Ωστόσο, η συνέντευξη αναμεταδόθηκε μέσω Internet και στη Γερμανία, όπου η άρνηση του Ολοκαυτώματος αποτελεί έγκλημα, με αποτέλεσμα την καταδίκη του. Στην έφεσή του, ο επίσκοπος ισχυρίζεται πως η απόφαση του δικαστηρίου βασιζόταν σε λόγους διαδικαστικούς και όχι ουσιαστικούς.

Ο αντισημιτισμός και η ελευθερία της έκφρασης σχετικά με το Ολοκαύτωμα εξακολουθούν να αποτελούν αμφιλεγόμενα ζητήματα σε διεθνές επίπεδο. Τον Ιανουάριο, ένα γαλλικό δικαστήριο διέταξε την απαγόρευση θεατρικής παράστασης του Γάλλου κωμικού Dieudonne M’Bala M’Bala, διότι κρίθηκε αντισημιτική, δημιουργώντας ξανά πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα.

Τον Νοέμβριο του 2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης εικόνων του Ολοκαυτώματος, σε αφίσες εκστρατείας της ακτιβιστικής ομάδας για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, ΡΕΤΑ.

 

Σχόλια