Γερμανία: Μέτρα κατά της κατάχρησης επιδομάτων από μετανάστες

0

Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί νέο νομοσχέδιο με στόχο τον περιορισμό της κατάχρησης επιδομάτων από μετανάστες, θεσπίζοντας περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση επανεισόδου στη Γερμανία, έως και πέντε έτη, για όσους έχουν καταχραστεί επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ακόμα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για όσους έχουν προσκομίσει στο παρελθόν ψευδή ή ελλιπή στοιχεία για να λάβουν άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής στη Γερμανία περιορίζεται κατά κανόνα στους 6 μήνες, ενώ για να παραταθεί θα πρέπει κάποιος να αποδείξει με σχετικά έγγραφα ότι υπάρχει προοπτική στο επόμενο διάστημα, να εργαστεί.

Η ρύθμιση αφορά κυρίως μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία οι οποίοι, όπως τους καταλογίζεται, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το φαινόμενο της κατάχρησης περιορίζεται σε ορισμένους γερμανικούς Δήμους, για τους οποίους προβλέπεται άλλωστε ένα πρόγραμμα στήριξης από γερμανικά και ταμεία της ΕΕ, ύψους 250 εκ. ευρώ.

Η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα ξεκίνησε στις αρχές του 2014, μετά από κατηγορίες για κατάχρηση των κοινωνικών επιδομάτων στη Γερμανία, όπως διατυπώθηκαν από το βαυαρικό κόμμα «Χριστιανοκοινωνική Ένωση» (CSU).
 

Σχόλια