Γερμανία: Νομική αναγνώριση του «τρίτου» φύλου

0

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει επίσημη νομική αναγνώριση στο λεγόμενο «τρίτο» ή «ακαθόριστο» φύλο είναι η Γερμανία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της “Suddeutsche Zeitung” [Link].

Ειδικότερα, από την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, τα μωρά που θα γεννιούνται με ακαθόριστα γενετικά χαρακτηριστικά θα καταγράφονται χωρίς ένδειξη φύλου στα μητρώα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για νομική αναγνώριση των ερμαφρόδιτων, των ανθρώπων δηλαδή που έχουν τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά γενετικά όργανα, οι οποίοι μέχρι πρότινος, καταχωρούνταν ως ανήκοντες είτε στο ένα είτε στο άλλο φύλο. Οι εγγεγραμμένοι ως άτομα «ακαθόριστου φύλου» θα μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να επιλέξουν φύλο και να πραγματοποιήσουν τη σχετική εγγραφή στα πιστοποιητικά τους, ή εναλλακτικά να διατηρήσουν το χαρακτηρισμό του «ακαθόριστου» για όλη τη διάρκεια του βίου τους.

Η ως άνω απόφαση αποτελεί συμμόρφωση με σχετική σύσταση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο θεωρεί τη νομική αναγνώριση της ιδιαιτερότητας αυτής, ως ατομικό ανθρώπινο δικαίωμα. Πρόκειται για την πρώτη νομική παραδοχή της δυνατότητας αναγνώρισης ¨ουδέτερων¨ ατόμων, κάτι που αναμένεται να έχει πολλές και σημαντικές συνέπειες σε πολλά πεδία του δικαίου στο μέλλον.

 

Σχόλια