Γερμανία: νόμιμη η καλλιέργεια κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς

0

Νόμιμη έκρινε δικαστήριο της Γερμανίας την καλλιέργεια κάνναβης από πάσχοντες από χρόνιες νόσους, όπως Πάρκινσον και AIDS, για θεραπευτικούς λόγους.

Ειδικότερα, δικαστήριο στην Κολονία ανέτρεψε την απαγόρευση της καλλιέργειας κάνναβης, μετά από προσφυγές που κατέθεσαν πέντε ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το εν λόγω ναρκωτικό και η υγεία των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αντρέας Φλαϊσφρέσερ, δήλωσε ότι ενώ η καλλιέργεια της κάνναβης παραμένει απαγορευμένη, μπορεί να επιτρέπεται ως «προσωρινή λύση», υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι το να μην υπάρχουν εναλλακτικές διαθέσιμες θεραπείες για τον ασθενή, ενώ η κάνναβη στα φαρμακεία να είναι ιδιαίτερα ακριβή.

Οι προσφυγές εξετάστηκαν από τους δικαστές κατά περίπτωση και ενώ οι τρεις από τις πέντε κρίθηκε πως πληρούν τις προϋποθέσεις, οι δύο εξ αυτών απορρίφθηκαν.

Στη μία από τις απορριφθείσες προσφυγές, το δικαστήριο έκρινε πως ο ασθενής δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ουδείς τρίτος θα έχει πρόσβαση στα καλλιεργούμενα φυτά, ενώ στη δεύτερη πως ο ασθενής δεν έχει εξαντλήσει τις υφιστάμενες επιλογές θεραπειών.

Τους τελευταίους μήνες η νομοθεσία εξελίσσεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, σχετικά με τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης, η οποία ανακουφίζει κυρίως τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, γλαύκωμα, AIDS, ηπατίτιδα C ή τη νόσο του Πάρκινσον.