Γερμανία: Πράσινο φως στην ευθανασία

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε την ευθανασία, στην παθητική της μορφή, μετά από θυελλώδεις συζητήσεις επί του θέματος. Ειδικότερα, το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως στην παθητική ευθανασία, τη διακοπή, δηλαδή, της τεχνικής υποστήριξης, με προϋπόθεση την προηγούμενη έκφραση σχετικής επιθυμίας του ασθενούς να μη διατηρηθεί στη ζωή.
Αφορμή για την ιστορική απόφαση στάθηκε η περίπτωση της Έρικα Κιούλμερ, 71 ετών, η οποία, τον Οκτώβριο του 2002, έπεσε σε κώμα ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία. Η Κιούλμερ μεταφέρθηκε σε ίδρυμα και διατηρείτο στη ζωή χάρη σε έναν καθετήρα σίτισης που της επέτρεπε να λαμβάνει τροφή και νερό.
Η ασθενής είχε προφορικά δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θέλει να διατηρηθεί με τεχνητά μέσα στη ζωή, επιθυμία που δεν εκπληρωνόταν από την κλινική στην οποία νοσηλευόταν, για λόγους ηθικής.
Τον Δεκέμβριο του 2007, η οικογένειά της ασθενούς αποφάσισε να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης, με αποτέλεσμα η Κιούλμερ να αφήσει την τελευταία της πνοή 15 μέρες αργότερα. Ο θάνατός της, σύμφωνα με τη νεκροψία, επήλθε από “φυσικά αίτια”, αφού, ωστόσο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με απόφαση του ιδρύματος, όπου και της επανατοποθετήθηκε καθετήρα σίτισης.
Στη συνέχεια, ο γιος της Κιούλμερ έβαλε τέλος στη ζωή του ενώ δίωξη ασκήθηκε κατά της κόρης και του δικηγόρου που την είχε συμβουλέψει να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης. Παρά το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει την απαλλαγή του, ο δικηγόρος καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκισης με αναστολή και στη συνέχεια άσκησε έφεση.
Επί του παρόντος, η ευθανασία είναι νόμιμη μόνο στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο το Βέλγιο και το Όρεγκον των ΗΠΑ.

Σχόλια