Γερμανία: Σύλληψη εργαζομένου της BND, υπόπτου κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΠΑ

0

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν Γερμανό εργαζόμενο στην υπηρεσία πληροφοριών BND της χώρας, με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 31χρονου Γερμανού, με την υποψία ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό μιας ξένης χώρας ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ποια ήταν η χώρα για την οποία φέρεται ότι εργαζόταν. Σύμφωνα με σωρεία πληροφοριών των γερμανικών ΜΜΕ, ο ύποπτος ήταν τεχνικός στην BND και πληρωνόταν σε μετρητά για να παραδίδει ψηφιακά αντίγραφα γερμανικών διαβαθμισμένων εγγράφων σε έναν πράκτορα των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα Μπιλντ αναφέρει για τον συλληφθέντα ότι εργαζόταν σε μια μονάδα τεχνικής υποστήριξης της BND και πως παρέδωσε περισσότερα από 218 σκαναρισμένα έγγραφα από το 2012, τα οποία είχε αποθηκεύσει σε USB, έναντι 25.000 ευρώ, κατά την διάρκεια τριών συναντήσεων που είχε στην γειτονική Αυστρία.

Δημόσια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παράλληλα ότι ο ύποπτος συνελήφθη, αρχικά με την υποψία ότι κατασκόπευε για την Ρωσία, αλλά παραδέχθηκε κατά την ανάκρισή του ότι παρέδιδε στοιχεία στις ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ δοκιμάζονται εξαιτίας των αποκαλύψεων για τη δράση της της αμερικανικής NSA, κατά την οποία πιστεύεται επίσης ότι παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο και της καγκελαρίου Μέρκελ.