Γερμανία: Συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους που είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αναγνωρίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο

0

Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, οι ομοφυλόφιλοι που είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους επιζώντες ενός γάμου.
Ειδικότερα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι εφόσον η χήρα θανόντος εργαζομένου ή συνταξιούχου δικαιούται σύνταξη από τον σύζυγό της, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους ομοφυλόφιλους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, παραβιάζεται η διάταξη του άρθρου 3.1 του γερμανικού Βασικού Νόμου σχετικά με την ίση μεταχείριση.
Αφορμή για να ασχοληθεί η Θέμιδα με το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η προσφυγή δημοσίου υπαλλήλου που είχε συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και ο οποίος αφενός δεν εισέπραττε επίδομα γάμου και αφετέρου δεν είχε δικαίωμα να μεταβιβάσει μέρος της σύνταξής του στον σύντροφό του μετά θάνατον. Το δικαστήριο κατέληξε πως τέτοια άνιση μεταχείριση απαιτούσε δικαιολόγηση, εξαιτίας του αντίκτυπου που είχε σε συντρόφους του ίδιου φύλου.
Ο Γερμανός νομοθέτης δεν επιτρέπει μεν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά προβλέπει πολλά δικαιώματα στις κατοχυρωμένες συμβιώσεις ομοφυλοφίλων.
Με το θέμα έχει ασχοληθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής Γερμανού –και πάλι–πολίτη και είχε κρίνει ότι οι σύντροφοι του ιδίου φύλου έχουν δικαίωμα απονομής μέρους της σύνταξης του θανόντος συντρόφου τους.

Σχόλια