Γερμανία: το κόμμα των ακτιβιστών κερδίζει κοινοβουλευτική έδρα

0

Τo κόμμα των «πειρατών», υπέρ του ελεύθερου ίντερνετ, πρόκειται να εισέλθει για πρώτη φορά στο Γερμανικό Κοινοβούλιο (State Parliament, House of Representatives). Το λεγόμενο «Pirate Party» με έδρα το Βερολίνο πήρε 8.5 τοις εκατό του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα χθεσινά exit polls, πετυχαίνοντας την είσοδό του στο Κοινοβούλιο αντί του συμμαχικού της κυβέρνησης Μέρκελ κόμματος Free Democrats.
 Κατ’ αναλογίαν με το ελληνικό όριο του 3% ισχύει στη γερμανική βουλή ο μεγαλύτερος περιορισμός του 5 % των ψήφων για είσοδο στη Βουλή. Από τη στιγμή που η είσοδος των «πειρατών» επιβεβαιώθηκε, γιγαντώθηκε και η υποστήριξη των ψηφοφόρων προς την πλευρά τους, αφού πλέον είχαν αποβάλει το φόβο μήπως η ψήφος τους πάει χαμένη. Το τελικό ποσοστό που επετεύχθη ισοδυναμεί με δεκαπέντε έδρες στη Βουλή του Βερολίνου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι η πρώτη φορά που εκλέγονται βουλευτές από αντίστοιχα κόμματα. Η αρχή είχε γίνει με το κόμμα «πειρατών» της Σουηδίας το 2009, όταν με ψήφους 7% το κόμμα κατέλαβε μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ παρόμοιοι σχηματισμοί υπάρχουν στην Ολλανδία και στην Αγγλία (PPUK-Pirate Party UK).
Το γερμανικό «Pirate  Party» ιδρύθηκε το 2006, αρχικά ως απλή σωματειακή οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, με άξονες την ελεύθερη διακίνηση δεδομένων, την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εμπορικές πατέντες και το copyright και  την νομιμοποίηση του filesharing. Στη συνέχεια όμως, παίρνοντας μορφή πολιτικού κόμματος, διεύρυνε την ατζέντα του, αγγίζοντας θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Πέρα από την υπεράσπιση του ανοιχτού λογισμικού και της ελαστικοποίησης του copyright στο διαδίκτυο, η προεκλογική του καμπάνια περιελάμβανε αιτήματα ελεύθερης μεταφοράς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δικαίωμα ψήφου στους άνω των 14 και διαφάνεια στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Έχοντας αυτά υπόψη, ο λόγος της επιτυχίας του κόμματος είναι αφενός η μεγάλη πολιτική του βάση στη γενιά των 20 με 30, αφετέρου ότι εξέφρασε στην κατάλληλη χρονική συγκυρία την τάση του Βερολινέζικου αστικού πληθυσμού για φιλελευθερισμό, περισσότερα δικαιώματα και περιθώριο στην ιδιωτική πρωτοβουλία δράσης.
Ως προς την εσωτερική οργάνωση, το κόμμα επιλέγει τον αρχηγό του με κλήρωση, και ανέθεσε σε μέλη του τη σχεδίαση αφίσας για τις εκλογές, με χιουμοριστικό μότο την ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας. Το κόμμα διευκρίνισε ότι η ονομασία του είναι ειρωνική, διότι δεν είναι περισσότερο «πειρατές» -με την έννοια του λήσταρχου- από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.
 

Σχόλια