Γερμανός εισαγγελέας ζητά έκτιση ποινής από καταδικασθέντα Ολλανδό ναζιστή

0

Την φυλάκιση Ολλανδού φρουρού που είχε καταδικαστεί για συνεργασία με τους Ναζί ζήτησε η εισαγγελία της βαυαρικής πόλης Ingolstadt (Ingolstadt’s Prosecution Service). Ο 90χρονος Ολλανδός είναι ένας από τους τελευταίους συνεργάτες των Ναζί που αναφέρονται στη Most Wanted List του Κέντρου Simon Wiesenthal.

Ο Ολλανδός Klaas Faber είχε καταδικαστεί στη χώρα του το 1947, επειδή συμμετείχε σε 22 δολοφονίες των Ναζί στη διάρκεια της ολλανδικής κατοχής. Τόσο αυτός, όσο και ο αδερφός του Piet Faber είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, ενώ όμως ο Piet εκτελέστηκε ο Klaas είδε την ποινή του να μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη. Το 1952, ο Klaas Faber διέφυγε στη Γερμανία και διέφευγε έως σήμερα, παρότι οι ολλανδικές αρχές ζητούσαν επίμονα την έκδοσή του.

Τον Οκτώβρη η Γερμανία άνοιξε ξανά τις έρευνες εναντίον των φρουρών στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με αφορμή την καταδίκη του John Demjanjuk, φύλακα σε πολωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι δίκες εναντίον πρώην ναζιστών ή συνεργατών τους συνεχίζουν ακόμη παρότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι υπερήλικες. Ο φερόμενος ναζιστής Sandor Kepiro πέθανε, ενώ περίμενε να εκδικαστεί η έφεση κατά της απόφασης που τον έκρινε ένοχο για εγκλήματα πολέμου.

 

Σχόλια