Για ανθρωποκτονία Αφγανού πολίτη κατηγορούνται πέντε Βρετανοί πεζοναύτες

0

Για την συγκεκριμένη δολοφονία είχαν αρχικά συλληφθεί εννέα πεζοναύτες, ωστόσο οι τέσσερις απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες και αφέθησαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι πεζοναύτες φέρονται να ενεπλάκησαν σε επεισόδιο που έλαβε χώρα στην επαρχία Helmand του Αφγανιστάν και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αφγανού, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο θανών ήταν αντάρτης των Ταλιμπάν και δεν υπήρξε ανάμειξη άμαχου πληθυσμού στο επεισόδιο. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς, πρόκειται για αθώο αγρότη, που δολοφονήθηκε κατά παράβαση των Συμβάσεων της Γενεύης περί ανθρωπιστικής μεταχείρισης των θυμάτων πολέμου.

Οι πέντε κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση και θα κριθούν από το αρμόδιο Στρατοδικείο. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν και άλλοι στρατιώτες, ιδίως του αμερικανικού στρατού, έχουν κατηγορηθεί για τέλεση εγκλημάτων κατά Αφγανών πολιτών, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται Βρετανοί πεζοναύτες.