Για απόκρυψη στοιχείων κρατουμένων κατηγορείται το Πεντάγωνο

0

Στρατιωτικός δικηγόρος κατήγγειλε ότι ζητήθηκε από τους ανακριτές των φυλακών του Γκουαντάναμο στην Κούβα να αποκρύψουν ή να παραποιήσουν χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με τις υποθέσεις των κρατουμένων.

Όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος, οι οδηγίες για την απόκρυψη των στοιχείων περιλαμβάνονται σε ένα εγχειρίδιο του Πενταγώνου με τίτλο «Επίσημες Λειτουργικές Διαδικασίες».

Σύμφωνα με το BBC, ο δικηγόρος υπογράμμισε πως ότι η στρέβλωση και η απόκρυψη των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι ανακριτές στο στρατόπεδο, τον εμπόδισε να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του πελάτη του και κατά συνέπεια δεν κατάφερε να τον αθωώσει.

Ο πελάτης του, ένας 21χρονος Καναδός, κατηγορείται ότι το 2002 στον πόλεμο στο Αφγανιστάν σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη και τραυμάτισε άλλον έναν.

Ο πελάτης του ήταν 15 ετών όταν συνελήφθη σε υποτιθέμενο καταφύγιο της Αλ Κάιντα. Σε περίπτωση που καταδικαστεί αντιμετωπίζει ακόμα και τη θανατική ποινή.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Καναδά λειτούργησε παρανόμως όταν παρέδωσε στις ΗΠΑ στοιχεία από την ανάκριση του νεαρού από τις δικές της μυστικές υπηρεσίες.