Για απόκρυψη στοιχείων της διαρροής πετρελαίου κατηγορεί η Transocean την BP

0

Το βάρος στην BP ρίχνει η εταιρεία Transocean σε σχέση με την πετρελαϊκή καταστροφή στο Deepwater Horizon το 2010. Η Transocean υπέβαλε υπόμνημα ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση των αποζημιώσεων, ισχυριζόμενη ότι η BP απέκρυψε πληροφορίες για την διαρροή πετρελαίου από το σταθμό εξόρυξης Macondo, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση της περιβαλλοντικής ζημίας. Η δίκη εναντίον των BP και Transocean ξεκίνησε πρόσφατα στις ΗΠΑ με αντικείμενο την ευθύνη των εταιρειών για τις παραβάσεις της ομοσπονδιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Clean Water Act).

Η εταιρεία κατηγόρησε την BP για εσκεμμένη παρασιώπηση του πραγματικού μεγέθους της διαρροής πετρελαίου από τον σταθμό επί σχεδόν ενάμιση μήνα, προκειμένου να αποφευχθούν περιβαλλοντικά πρόστιμα. Η συμπεριφορά της BP συνετέλεσε ουσιωδώς στην καταστροφή, αφού ο σταθμός του Macondo συνέχισε να έχει διαρροές για δύο περίπου μήνες, αν και θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει σφραγιστεί από τον Μάιο του 2010.

«Η BP δολίως παρέστησε ψευδώς τα στοιχεία σχετικά με τις διαρροές πετρελαίου και τις πηγές αυτών από εκείνους που εργάζονταν για να σταματήσουν την ροή από τον σταθμό Macondo. Επειδή η συμπεριφορά της BP σε σχέση με την ροή του πετρελαίου εμπόδισε τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο και να σφραγιστεί ο σταθμός του Macondo, οι αδικοπρακτικές πράξεις της BP αποτελούν την βασική και αποφασιστική αιτία για την οποία διέρρεε πετρέλαιο για ακόμη 87 ημέρες αντί μικρότερου χρονικού διαστήματος», αναφερόταν στο υπόμνημα της Transocea

Σχόλια