Για δεύτερη φορά ο Κάρατζιτς στο εδώλιο του ICTY

0

Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα οδηγηθεί σήμερα, για δεύτερη φορά, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο 63χρονος Κάρατζιτς, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα στο Βελιγράδι, αρνήθηκε όλο το εις βάρος του κατηγορητήριο κατά την πρώτη εμφάνισή του ενώπιον των δικαστών και σε περίπτωση που πράξει το ίδιο σήμερα το δικαστήριο θα κρίνει ότι ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος.

Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων δύο κατηγορίες για γενοκτονία. Τα αδικήματα που τον βαρύνουν φέρονται να διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο, καθώς και στη Σρεμπρένιτσα, όπου δολοφονήθηκαν το 1995, 8.000 μουσουλμάνοι.

Ο Κάρατζιτς έχει ζητήσει να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του και να είναι παρόντες στην δικαστική αίθουσα ο πρώην μεσολαβητής των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπράιτ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συνολικής διαδικασίας εναντίον του.

Σχόλια