Για παραπληροφόρηση κατηγορείται ο Τζορτζ Μπους

0

Κατηγορία για εμπλοκή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους στην παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με την υπόθεση διαρροής του ονόματος της πρώην πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ εξαπέλυσε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού, Σκοτ Μακλίλαν.
Ο Σκοτ Μακλίλαν παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2006 και σχεδιάζει να εκδώσει βιβλίο, στο οποίο αναφέρει ότι ο Τζορτζ Μπους συνέβαλε στην παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με το ρόλο των βοηθών του Λιούις Λίμπι και του Καρλ Ρόουβ στην υπόθεση «Πλέιμγκεϊτ».

Η πρώην πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Βάλερι Πλέιμ υποστηρίζει ότι η ταυτότητά της διέρρευσε, επειδή ο διπλωμάτης σύζυγός της διαφωνούσε με τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δε ζήτησε ποτέ από κανέναν να παρουσιάσει ψευδείς πληροφορίες.

Το βιβλίο του Μακλίλαν θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ το απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε για την «υπόθεση Πλέιμγκεϊτ» είναι σύντομο. Αναφέρεται σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, το 2003.

Εκεί ο ο Σκοτ Μακλίλαν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ρόουβ και Λίμπι δεν εμπλέκονταν στη διαρροή του ονόματος της Πλέιμ. «Εκεί υπήρχε ένα πρόβλημα. Δεν ήταν η αλήθεια», αναφέρει τώρα στο βιβλίο του ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Εν αγνοία μου έδωσα ψευδείς πληροφορίες. Και πέντε ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ήξεραν ότι είπα ψέματα: ο Ρόουβ, ο Λίμπι, ο αντιπρόεδρος, ο προσωπάρχης του προέδρου και ο ίδιος ο πρόεδρος», επισημαίνει ο Μακλίλαν.

Ο Λιούις Λίμπι, πρώην προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, είναι ο μοναδικός που έχει καταδικαστεί για την υπόθεση σε φυλάκιση 30 μηνών για παρακώλυση έρευνας σχετικά με τη διαρροή του ονόματος της Πλέιμ. Ωστόσο, τον Ιούλιο ο Τζορτζ Μπους παρενέβη για να μην μπει ο Λίμπι στη φυλακή.

Η Βάλερι Πλέιμ δήλωσε ότι η αποκάλυψη του Μακλίλαν ήταν σοκαριστική: «Εξοργίστηκα μόλις έμαθα ότι ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε πως τον έστειλαν να πει ψέματα στους δημοσιογράφους».

Σχόλια