Για το 2007 μετατίθενται οι συζητήσεις για το Ευρωσύνταγμα

0

Παράταση κατά ένα ακόμη έτος της «περιόδου περισυλλογής» για το Ευρωσύνταγμα αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη σύνοδο της Βιέννης. Έτσι, η οποιαδήποτε συζήτηση για τα φιλόδοξα σχέδια περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης μετατίθεται για το 2007.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπεν Μποτ, δεν χρειάζεται να υπάρξει «βιασύνη» όσον αφορά το μέλλον του Ευρωσυντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία μαζί με τη Γαλλία απέρριψαν σε αντίστοιχα δημοψηφίσματα τη Συνταγματική Συνθήκη πριν από ένα χρόνο.

Ο Ολλανδός υπουργός πρότεινε μία νέα συνθήκη για την ΕΕ ή ένα Σύνταγμα, το οποίο ωστόσο -κατά την άποψή του- δεν πρέπει να τεθεί υπόψιν πριν το 2009. Επανέλαβε δε, ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει ξανά προς έγκριση το απορριφθέν κείμενο σε νέο δημοψήφισμα ή μέσω του Κοινοβουλίου.

Κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών το Σάββατο στο αββαείο του Κλόστερνοϊμπουργκ -προάστιο της Βιέννης- συζητήθηκε ακόμη η πρόταση για μία διακήρυξη, που θα σκιαγραφεί τις αρχές και τις αξίες μιας ολοένα διευρυμένης Ευρώπης: κατά προτίμηση το 2007, όταν η ΕΕ θα γιορτάσει την 50ή επέτειο από την ίδρυσή της.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να θέσουν χρονοδιάγραμμα για αναβίωση του Ευρωσυντάγματος έως το 2009.

Σχόλια