Γιβραλτάρ: Αίτημα ευρωπαϊκής έρευνας για τους ισπανικούς ελέγχους

0

Αίτημα διεξαγωγής έρευνας υπέβαλαν οι αρχές του Γιβραλτάρ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις ισπανικές ενέργειες πολλαπλασιασμού των ελέγχων στα σύνορα με το βρετανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Γιβραλτάρ, Fabian Picardo, «Οι δυσανάλογοι και απροειδοποίητοι έλεγχοι που έχουν επιβάλει οι ισπανικές αρχές στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο Γιβραλτάρ, δημιουργούν τεράστιες ουρές πολύωρης αναμονής και καταδεικνύουν, για ακόμη μια φορά την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα επίσημη ευρωπαϊκή έρευνα, για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ισπανία και την ανάγκη να ληφθούν αμέσως νομικά μέτρα εκεί όπου κρίνονται απαραίτητα».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, η αυτηροποίηση των τελωνειακών ελέγχων αποτελεί μέτρο αντιποίνων για την πρόσφατη απόφαση δημιουργίας τεχνητού υφάλου, κάτι που η Ισπανία θεωρεί μέγιστο εμπόδιο στις δρατηριότητες των αλιευτικών σκαφών της και προσβολή των οικονομικών συμφερόντων της.

Ως εκ τούτου, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην ισπανική και στη βρετανική πλευρά, της οποίας η χερσόνησος του Γιβραλτάρ αποτελεί υπερπόντια κτήση.

 

Σχόλια