Γκουαντάναμο: καταγγελία για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, από τον τελευταίο Βρετανό κρατούμενο

0

O Σέϊκερ Άαμερ, ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο μίλησε για πρώτη φορά από τη φυλακή, όπου βρίσκεται φυλακισμένος τα τελευταία έντεκα χρόνια, παρά τις ενστάσεις της Βρετανική Κυβέρνησης. Ο Άαμερ δήλωσε : «Δεν μπορείς να περπατήσεις ούτε μισό μέτρο χωρίς να είσαι αλυσοδεμένος. Είναι αυτός τρόπος να μεταχειρίζεσαι ένα ανθρώπινο όν; Αυτή είναι μεταχείριση για ζώα».

Ο Άαμερ έχει παραμείνει κρατούμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο από το 2002, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα.

Ο ίδιος περιέγραψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε, στην περιβόητη φυλακή στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, στο ενδιάμεσο της ανάκρισης του εκεί από τους αξιωματικούς των Μυστικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις εικασίες για ομολογίες που διέρρευσαν, κατά τη διαμονή του στο Λονδίνο ο Άαμερ «εκτιμώταν πως ήταν το μέλος-κλειδί για το εδρεύον στη Βρετανία, δίκτυο της Αλ Κάϊντα με πολλαπλές διασυνδέσες με ανώτερα μέλη της οργάνωσης”. Ο Σέϊκερ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς – κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επέτρεψε, για πρώτη φορά, σ’ έναν ανεξάρτητο ειδικό ιατρικής και ψυχικής υγείας, επιλογής του Άαμερ, να έχει πρόσβαση στον κρατούμενο.

Σχόλια