Γνωμοδότηση αυστριακού νομικού κατηγορεί την τρόικα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0

Για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την τρόικα γνωμοδότηση η οποία συντάχθηκε από τον Αντρέα Φίσερ-Λεσκάνο, νομικό και καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Βρέμης. Το έγγραφο συνέταξε ο διακεκριμένος νομικός, με εντολή της αυστριακής
και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συνδικάτων και του αυστριακού εργατικού επιμελητηρίου.

Στη γνωμοδότηση του παγκοσμίως γνωστού νομικού και στενού συνεργάτη του γερμανικού «Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ» σημειώνεται ότι, κάποιοι από τους όρους που έχουν επιβάλλει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που συμμετέχουν στην τρόικα, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθώς η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, παραβιάζουν και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αναφορά και στους δύο κοινοτικούς θεσμούς που συμμετέχουν στην Τρόικα, του ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει ο Φίσερ-Λεσκάνο, τονίζοντας πως  δεσμεύονται από την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στην άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ έντονη είναι η κριτική που δέχεται η τρόικα για τα μέτρα λιτότητας που διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, με την εκτίμηση ότι έχει απαιτήσει δυσανάλογες παρεμβάσεις στο εργατικό δίκαιο και στο κοινωνικό σύστημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επιβολή μειώσεων στους μισθούς από την Τρόικα παραβίασε το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ενώ με την επιβολή διαφόρων άλλων δεσμεύσεων στην Ελλάδα παραβιάστηκαν  τα ανθρώπινα δικαιώματα για εργασία, στέγη,  κοινωνική ασφάλεια και ιδιοκτησία.

Στην γνωμοδότησή του ο Φίσερ-Λεσκάνο υποστηρίζει  επίσης ότι η μείωση κατώτατων μισθών, η μετάθεση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, οι περικοπές στο σύστημα υγείας ή ο περιορισμός της επιδότησης στην κατασκευή στέγης, ως παρεμβάσεις δεν καλύπτονται από το Δίκαιο της ΕΕ και εκτός τούτου δεν υπήρξε επαρκής εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, εκτιμά ότι προσφυγές που θα γίνονταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τόσο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για παραβίαση αρμοδιοτήτων συλλογικών οργάνων θα μπορούσαν να είχαν επιτυχία, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι καταγγελίες γίνονταν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τονίζεται δε, ότι τυχόν προσφυγές προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «κατά ενεργειών κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» θα μπορούσαν να έχουν επιτυχή έκβαση.

Το Διεθνές Δικαστήριο, τονίζει, θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα ζητήματα ως προς τη συμβατότητα με
τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν προσφυγές κατά μεμονωμένων κρατών στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.