Γραπτή κατάθεση Κάρατζιτς στη δίκη του Μομτσίλο Κράισνικ

0

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην προέδρου του σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου, Μομτσίλο Κράισνικ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη.

Ο Κάρατζιτς υπεραμύνθηκε του πρώην συμμάχου του Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 27 ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία από το 1992 έως το 1995 και τώρα εκδικάζεται στη Χάγη η έφεσή του.

Ο Σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης έδωσε γραπτή κατάθεση και αρνήθηκε να εξεταστεί κατ αντιπαράσταση για να μη διακινδυνεύσει, όπως είπε, τη δική του υπερασπιστική γραμμή ενόψει της δίκης του.

Υποστήριξε ότι ο “Κράισνικ δεν ήταν μέλος της Σερβοβοσνιακής προεδρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου”.

Ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας αντέκρουσε τα όσα υποστηρίζει η εισαγγελία, ότι δηλαδή ο ίδιος και ο Κράισνικ διοικούσαν ως προσωπικό τους φέουδο τη Σερβική Δημοκρατία και πρόσθεσε: «Ο Κράισνικ δεν αναμιγνυόταν στην κυβέρνηση, πέραν του ρόλου του στο κοινοβούλιο και δεν είχε λόγο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είδα ποτέ τον Κράισνικ ως τον προσωπικό μου πρωθυπουργό. Ο Κράισνικ δεν ήταν ποτέ το “”νούμερο δύο”” στη Σερβική Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο εθνοτικός διαχωρισμός των μουσουλμάνων της Βοσνίας δεν ήταν ποτέ εμμονή του Κράισνικ, αλλά ούτε και της σερβικής ηγεσίας.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ο Κράισνικ «δεν είχε κανέναν έλεγχο και δεν ήταν μέρος της αλυσίδας της στρατιωτικής διοίκησης», υπογράμμισε ο Κάρατζιτς.

Έπειτα από προτροπή του δικηγόρου του ο Κάρατζιτς απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις της εισαγγελίας. Ο δικηγόρος, Πίτερ Ρόμπινσον υποστήριξε ότι “η κατάθεση ήταν μια ξεκάθαρη απόπειρα της κατηγορούσας αρχής να χρησιμοποιήσει τις ερωτήσεις εις βάρος του Κάρατζιτς στη δίκη του”.