Η άποψη ενός Ισπανού δικαστή για την πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα

0

 

Ο Baltasar Garzón, ο Ισπανός δικαστής ο οποίος επαναπροσδιόρισε τα όρια της διασυνοριακής δικαιοσύνης, έχει θέσει τώρα ως στόχο του τη διεύρυνση του ορισμού του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τον εντοπισμό των επιχειρήσεων που διαπράττουν οικονομικά ή περιβαλλοντικά εγκλήματα.

“Η ανθρωπιστική και η οικονομική κρίση προκαλούν περισσότερους θανάτους σε όλο τον κόσμο από το σύνολο των γενοκτονιών που έχουν καταγραφεί επισήμως», δήλωσε ο Β. Garzón, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, όταν διέταξε τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ στο Λονδίνο, το 1998.

Η πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα μας δίνει άλλο ένα παράδειγμα για το τι χαρακτηρίζεται ως εγκληματική συμπεριφορά, όπως είπε ο κ. Garzón. ” Ενώ οι Έλληνες ψήφισαν στο δημοψήφισμα, υπήρξε μαζική έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα, περίπου 2 δισ. €, αφήνοντας τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης και εν μέσω περιορισμού αναλήψεων για τους πολίτες “, δήλωσε ο Garzón. Η διεύρυνση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτήν την περίπτωση στα δικαστήρια την εφαρμογή αναγκαστικής επιστροφής των κεφαλαίων αυτών ή και τον αποκλεισμό τους, μέσω εμπάργκο.

Δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αξιόποινες, σύμφωνα με τον κ. Garzón, περιλαμβάνουν εκείνες των λεγόμενων “ληστρικών” αμοιβαίων κεφαλαίων που υπονομεύουν την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών και ακόμα την πρακτική κατά την οποία εταιρείες κάνουν τα “στραβά μάτια” για την καταχρηστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Τον επόμενο μήνα, ο ίδιος και άλλοι κορυφαίοι ακτιβιστές, δικαστές και ακαδημαϊκοί από δώδεκα χώρες θα συναντηθούν σε συνδιάσκεψη στο Μπουένος Άιρες, για να προωθήσουν την ακόλουθη ιδέα: τα οικονομικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα θα πρέπει να θεωρηθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παρόμοια με τα βασανιστήρια ή τις γενοκτονίες.

Τέτοιες δράσεις, σύμφωνα με τον κ. Garzón εντάσσονται στο πλαίσιο του ορισμού των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς επηρεάζουν ευρείς τομείς του πληθυσμού καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφερόμενος στην περιβαλλοντικά εγκλήματα, είπε: “Παρακολουθούμε το πώς η κλιματική αλλαγή συνδέεται με φυσικές καταστροφές και λοιμούς.”

Η πρωτοβουλία αυτή θα αντιμετωπίσει πιθανότατα σοβαρά πολιτικά εμπόδια, καθώς όπως είπε ο κ. Garzón “τα προβλήματα θα ανακύψουν όταν η πρωτοβουλία αυτή επηρεάσει ισχυρές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα ή το Ισραήλ”, συμπλήρωσε όμως ότι “σιγά – σιγά το μονοπάτι μπορεί να χαραχθεί”.

Με πληροφορίες από Guardian

Σχόλια