Η θανατική ποινή θεωρείται βασανιστήριο, σύμφωνα με ερευνητή του ΟΗΕ

0

Σε χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Mendez δήλωσε ότι η αντίληψη των κρατών περί της νομιμότητας της θανατικής ποινής έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ Mendez, πρέπει να οδηγήσει στην επανεξέταση της συμβατότητας των εκτελέσεων με το διεθνές δίκαιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ερευνητής σχετικά με θέματα βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την άποψη ότι, δεδομένου ότι δεν υφίσταται «ανώδυνη» εκτέλεση, είναι δύσκολο να απορριφθεί ο ορισμός του βασανιστηρίου προκειμένου για την θανατική ποινή. Ακόμα και οι λιγότερο οδυνηρές μέθοδοι, όπως αυτή της θανατηφόρου ένεσης, μπορούν να προκαλέσουν έντονους πόνους, σε αυτούς που εκτελούνται, ακόμα και ασφυξία.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός της νομιμότητας της θανατικής ποινής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι συγκεκριμένες απόψεις εκφράζονται εν μέσω έντονης κριτικής που δέχονται ορισμένες χώρες, τόσο από την διεθνή κοινότητα όσο και εκ των έσω. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η θανατική ποινή αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, ενώ τον τελευταίο καιρό αρκετοί δικαστές έχουν αναγνωρίσει την αντισυνταγματικότητα ορισμένων εκτελέσεων.

Το Ιράν, είναι επίσης στο επίκεντρο έντονων κριτικών, καθώς στη συγκεκριμένη χώρα η θανατική ποινή εφαρμόζεται και για ήσσονος σημασίας εγκλήματα, ή ακόμα και σε ανηλίκους.