Η Αίγυπτος απειλεί με σύλληψη την Αμάλ Κλούνεϊ

0

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τη δικηγόρο ανθρώπινων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνει, ότι κινδυνεύει με σύλληψη μετά την έκθεση που συνέταξε και με την οποία επισημαίνει σοβαρές ελλείψεις στο δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ίδια, οι συγκεκριμένες ελλείψεις συνέβαλαν στην καταδίκη και τριών δημοσιογράφων του Αλ -Τζαζίρα.

Η έκθεση, που συντάχθηκε για λογαριασμό του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου, κατηγορεί το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου για έλλειψη ανεξαρτησίας, επισημαίνοντας τις ευρείες εξουσίες των υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον καθορισμό των δικαστικών σχηματισμών, καθώς και στον έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση στους εισαγγελείς.

Μία από τις συστάσεις της έκθεσης, που υπογράφει η κυρία Κλούνει μαζί με άλλους συναδέλφους της, είναι να σταματήσει η πρακτική που επιτρέπει σε Αιγύπτιους αξιωματούχους να διαμορφώνουν τη σύνθεση των δικαστηρίων σε ορισμένες υποθέσεις με πολιτικές προεκτάσεις. Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της καταδίκης των τριών δημοσιογράφων, σε ποινές φυλάκισης από επτά έως δέκα χρόνια. Με προσφυγή τους στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη, οι τρεις κρατούμενοι πέτυχαν την επανεξέταση της υπόθεσής τους, αλλά αυτό που επιδιώκει η κ. Κλούνει, ως δικηγόρος υπεράσπισης ενός εκ των τριών, είναι η έκδοσή τους από τις αιγυπτιακές αρχές στις χώρες καταγωγής τους.

Το ενδεχόμενο σύλληψής της κ. Κλούνει σε περίπτωση παρουσίασης της επίμαχης έκθεσης σε αιγυπτιακό έδαφος ανέφερε η ίδια η κ. Κλούνει σε συνέντευξή της, την οποία όμως διαψεύδουν οι επίσημες αρχές της χώρας, επισημαίνοντας ότι πιθανότατα έπεσε θύμα εξαπάτησης από τους Μουσουλμάνους Αδελφούς ή άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης.
 

Σχόλια