Η Βενεζουέλα διατάζει μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας

0

Την περασμένη Δευτέρα οι αρχές της Βενεζουέλας έδωσαν εντολή στην αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας να μειώσει το προσωπικό της, από 100 άτομα σε 17, ακριβώς όσα έχει και η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται για το σοβαρότερο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στα δυο κράτη από τότε που εξελέγη Πρόεδρος ο σοσιαλιστής Nicolas Maduro, το 2013.

Ο Madurro, που έρχεται συχνά σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, όπως ο προκάτοχος του Ούγκο Τσάβες, εξαπέλυσε κατηγορίες τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του. Το περασμένο Σάββατο, εκτός από την ανακοίνωση για τη μείωση του προσωπικού της πρεσβείας, ο Madurro έκανε λόγο για «κατάλογο τρομοκρατών» στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο πρώην αμερικανός Πρόεδρος George W. Bush και ο γερουσιαστής Bob Menendez.

«Έχουν προθεσμία 15 ημερών για να μειώσουν το μέγεθος του προσωπικού της πρεσβείας τους στα 17 άτομα», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Delcy Rodriguez, μετά από συνάντηση με τον Επικεφαλή της αμερικανικής πρεσβείας, Lee McClenny.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξαπολύει αντιαμερικανική ρητορική με πολλούς ανεδαφικούς ισχυρισμούς. Η συνάντηση έδωσε στον Πρέσβη μας την ευκαιρία να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με κάποιες από τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει,» δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marie Harf.

Σχόλια