Η Βρετανία αναμένεται να υιοθετήσει αυστηρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία

0

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας προσανατολίζεται στην προώθηση μιας αυστηρής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της τρομοκρατίας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δήλωσε πάντως ότι οποιοδήποτε νομοθετικό μέτρο σχετικό με την τρομοκρατία θα ληφθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Μεταξύ των μέτρων που μελετά το Υπουργείο είναι η σύσταση ειδικών αντιτρομοκρατικών δικαστηρίων χωρίς ενόρκους και η χρήση στο δικαστήριο ως αποδεικτικού στοιχείου πληροφοριών που προέρχονται από υποκλοπές τηλεφωνημάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα επιβάλλονται αστικά μέτρα εναντίον υπόπτων για προπαρασκευαστικές της τρομοκρατίας πράξεις, ακόμα κι αν αυτοί δεν έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα. Η παραβίαση αυτών των αστικών μέτρων θα αποτελεί ποινικό αδίκημα και θα συνεπάγεται την προφυλάκιση του υπόπτου.

Κατά τον κ. Μπλάνκετ, σκοπός της νέας νομοθεσίας θα είναι η προστασία της κοινωνίας απέναντι σε νέες μορφές απειλής, και η προσαρμογή του νομικού συστήματος της χώρας χωρίς να παραβιάζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε μια ελεύθερη και πολιτισμένη κοινωνία.

Σχόλια