Η Βρετανία απέρριψε αίτημα της Ρωσίας για έκδοση πρώην στελέχους της YUKOS

0

Απορρίφθηκε το αίτημα της Ρωσίας από βρετανικό δικαστήριο για έκδοση πρώην διευθυντικού στελέχους της YUKOS και στενού συμμάχου του ιδρυτή της εταιρείας και κρατούμενου σήμερα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, καθώς έκρινε ότι τα κίνητρα είναι πολιτικής φύσης.

Ο Βρετανός δικαστής Τίμοθι Γουόρκμαν, είπε ότι ακόμη και η δίωξη του Χοντορκόφσκι υπήρξε πολιτική απάτη και ότι ο Αλεξάντερ Τεμέρκο δεν θα έχει πιθανότητες για δίκαια δίκη εάν εκδοθεί στη Μόσχα.

«Μου αρκεί που το αίτημα για την έκδοση του Τεμέρκο έγινε στην πραγματικότητα με σκοπό να διωχτεί και να τιμωρηθεί για τις πολιτικές πεποιθήσεις του», δήλωσε ο Γουόρκμαν. Η Ρωσία συνέτριψε την εταιρεία με απαίτηση επιστροφής φόρου ύψους 27 δισ. δολαρίων και ο ιδρυτής Χοντορκόφσκι φυλακίστηκε για απάτη και φοροδιαφυγή, κίνηση η οποία θεωρήθηκε ότι είχε σκοπό να συνθλίψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Ο Γουόρκμαν πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν παρουσίασε μάρτυρες ή κάποιο αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο για να αποδείξει την ενοχή του Τεμέρκο, αλλά πραγματοποιήθηκε και εκστρατεία κατά της ομάδας υπεράσπισής του.

Σχόλια