Η Δανία στον ΟΗΕ για τα εδάφη του Βόρειου Πόλου

0

Η Δανία κατέθεσε αίτημα στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή γύρω από το Βόρειο Πόλο συνδέεται με την υφαλοκρηπίδα της Γροιλανδίας, που αποτελεί αυτόνομη  περιοχή της Δανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας,M. Lidegaard, δήλωσε ότι το παραπάνω διάβημα ήταν ένα “ιστορικό και σημαντικό ορόσημο” για τη Δανία.

Το 2008, η Δανία, μαζί με τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί ότι η εδαφική διαφορά στην περιοχή του Βορείου Πόλου πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μετά την επικύρωση της σύμβασης, κάθε χώρα έχει 10 χρόνια για να υποβάλει αίτημα για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας της πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τα σύνορά της. Ο Καναδάς εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον του το περασμένο έτος, ενώ η προθεσμία για τη  Δανία επρόκειτο να λήξει σύντομα.

Το συγκεκριμένο αίτημα δεν συνδέεται μόνο με την διεκδίκηση εδαφών στον Βόρειο Πόλο, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα πολιτικό μήνυμα προς το λαό της Γροιλανδίας, που ζητά την ανεξαρτησία του από τη Δανία, ότι η Δανία προασπίζεται καλύτερα τα συμφέροντα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς και η Ρωσία έχουν ήδη υποβάλλει ανάλογα αιτήματα διεκδίκησης στο πλούσιο σε ενεργειακά κοιτάσματα υπέδαφος της Αρκτικής. Η επίλυση της διαφοράς έχει ανατεθεί από τα εμπλεκόμενα κράτη σε ομάδα 21 ειδικών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα διερευνήσουν τα αιτήματα για τον Βόρειο Πόλο και θα αποφασίσουν κατά πόσον τα επιστημονικά στοιχεία που προβάλλουν τα κράτη είναι έγκυρα. Εάν οι ισχυρισμοί των κρατών συμπίπτουν, τα εμπλεκόμενα κράτη θα πρέπει στη συνέχεια να διαπραγματευθούν για την οριοθέτηση των συνόρων τους.
 
 

Σχόλια