Η Διεθνής Αμνηστία ζητά “ανεξάρτητη έρευνα” για τη σφαγή της Τιεν Αν Μεν

0

Τη διενέργεια “ανεξάρτητης έρευνας” ζήτησε από τις αρχές της Κίνας η Διεθνής Αμνηστία με την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου πριν από 20 χρόνια, στις 4 Ιουνίου 1989.
“”Οι κινεζικές αρχές απέρριψαν όλες τις προσπάθειες που είχαν ως στόχο να ρίξουν φως στη στρατιωτική καταστολή η οποία οδήγησε στο θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων τον Ιούνιο του 1989″”, σημειώνει η οργάνωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λονδίνο, στην οποία υποστηρίζει ότι καθώς πλησιάζει η 20ή επέτειος από τις διαδηλώσεις οι αρχές ενέτειναν τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον αντιφρονούντων και δικηγόρων.
“”Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επισήμως κανένα νούμερο όμως πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 20, ίσως και μέχρι 200 άνθρωποι κρατούνται μέχρι και σήμερα για τη συμμετοχή τους στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 1989″”, αναφέρει η οργάνωση σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Βου Μπανγκούο, τον πρόεδρο του κινεζικού κοινοβουλίου και δεύτερο στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η υποδιευθύντρια του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστείας, Ροζάν Ράιφ, κάλεσε το Πεκίνο να απελευθερώσει αμέσως αυτούς τους κρατούμενους.

Σχόλια