Η ΕΕ αποδοκιμάζει την καταδίκη Αρμένιου δημοσιογράφου στην Τουρκία

0

Βαθιά απογοήτευση εκφράζει η Κομισιόν για την καταδίκη Αρμένιου δημοσιογράφου στην Τουρκία βάσει του επίμαχου άρθρου περί προσβολής του κράτους, και υπενθυμίζει πως η ελευθερία της έκφρασης είναι μία από τις σημαντικότερες αρχές που πρέπει να γίνονται σεβαστές για την ένταξη μίας χώρας στην ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν υπογράμισε πως ο σεβασμός της Αγκυρας στα κριτήρια της Κοπεγχάγης θα αποτελέσει αντικείμενο νέας εκτίμησης από την Επιτροπή το φθινόπωρο.

Ο επίτροπος κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να αναθεωρήσουν το άρθρο 301 του νέου Ποινικού Κώδικα στο οποίο στηρίχτηκε το εφετείο, καθώς και άλλα άρθρα «με αόριστες διατυπώσεις», ώστε να υπάρξει εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος και εκδότης Χραντ Ντικ κατηγορήθηκε βάσει του άρθρου 301 για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας». Ο Ποινικός Κώδικας της Τουρκίας θεωρεί αδίκημα την προσβολή της εθνικής ταυτότητας. Ο Χραντ Ντίνκ, που εκδίδει τη δίγλωσση εφημερίδα «Αγκος», έγραψε το 2004 μία σειρά άρθρων, με τα οποία καλούσε τους Αρμενίους της διασποράς να απαλλαγούν από τον «δηλητηριώδη αντίκτυπο» της ιστορίας τους στην Τουρκία και να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην επίτευξη ευημερίας για την Αρμενία».

Σχόλια