Η ΕΕ για τον περιορισμό των πειραμάτων σε ζώα

0

Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν ευρωπαϊκό νομοσχέδιο που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς.
Το νομοσχέδιο, που θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο, προβλέπει “την αντικατάσταση των πειραμάτων σε ζώα, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με μία μέθοδο υποκατάστασης που θα είναι επιστημονικά ικανοποιητική” και αξιώνει “να μειωθεί στο ελάχιστο ο πόνος που προκαλείται στα ζώα”.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι τα ζώα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για πειράματα που έχουν στόχο την πρόοδο της έρευνας για τον άνθρωπο, τα ζώα και τις ασθένειες. Εξάλλου, η ΕΕ έχει απαγορεύσει ήδη από το 2009 τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, με εξαίρεση τους ελέγχους για την τοξικότητα μακράς διάρκειας, οι οποίοι θα απαγορευτούν το 2013.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απαγορευτούν τα πειράματα σε μεγάλα είδη πιθήκων, όπως οι χιμπαντζήδες, οι γορίλες και οι ουραγκοτάγκοι και θα επιβληθεί αυστηρή απαγόρευση στη χρήση πρωτευόντων θηλαστικών.
Την ίδια ώρα, πάντως, εκφράζονται φόβοι για μεταφορά της έρευνας εκτός Ευρώπης εξαιτίας του νέου αυστηρότερου πλαισίου.
Σχεδόν 12 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για πειράματα στην ΕΕ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιστημονική γνώση που έχουμε σήμερα δεν επιτρέπει τη συνολική διακοπή των πειραμάτων στα ζώα, ενώ αυτός ακριβώς είναι ο τελικός στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σχόλια