Η ΕΕ περιορίζει περαιτέρω τα βιομηχανικά χημικά

0

Νέους περιορισμούς στα βιομηχανικά χημικά αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., απόφαση που θα επηρεάσει τις μεταποιητικές μονάδες σε παγκόσμια κλίμακα, οδηγώντας έτσι την επίμαχη διάταξη προς έγκριση μέχρι τα τέλη του έτους.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, γνωστό με την επωνυμία Reach, είναι το πλέον πρόσφατο -αλλά και το πλέον ριζοσπαστικό- σε μια σειρά περιβαλλοντικών νόμων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαετία και που επηρεάζουν τις ανά τον κόσμο μεταποιητικές μονάδες οι οποίες θέλουν να κάνουν πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, δηλαδή τη δεύτερη μεγαλύτερη διεθνώς, μετά εκείνη των ΗΠΑ.

Το πλήρες όνομα του νομοσχεδίου είναι Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals και αποβλέπει στην υποχρέωση των μεταποιητικών μονάδων να ελέγξουν χιλιάδες βιομηχανικών χημικών, έτσι ώστε να συλλέγουν στοιχεία για την ασφάλεια και υγιεινή, που κατά τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου λείπουν σήμερα από αυτά τα προϊόντα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταβάλλει προσπάθειες για να υπάρξουν ορισμένες τροπολογίες, οι οποίες θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς υγείας, ασφάλειας και καταναλωτών. Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να σημειώσουν προσέγγιση το φθινόπωρο, και η τελική συμφωνία να έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.