Η Ελβετία ανοίγει τα σύνορά τους σε εργαζόμενους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

0

Οι Ελβετοί τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης του δικαιώματος για ελεύθερη εγκατάσταση εργαζομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους εργαζόμενους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης έλαβε περίπου το 60%των ψήφων. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 22 από τα 26 κανόνια της χώρας.
Παρόμοια πρόταση είχε εγκριθεί σε δημοψήφισμα και το 2005 μετά την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμπεριέλαβε τότε 10 νέα μέλη.
Η αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις λέγοντας ότι θα προκαλέσει εισροή φτηνού εργατικού δυναμικού στη χώρα σε εποχή οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι χάρη στο μέτρο η Ελβετία προσελκύει καταρτισμένους εργαζόμενους.
Στην Ελβετία ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τσεχική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επέκταση της συμφωνίας. «Συγχαίρουμε τους πολίτες της Ελβετίας που εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν τη συνεργασία με την ΕΕ, η οποία έχει θεμελιωθεί στην ελεύθερη διακίνηση ατόμων, μία από τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές ελευθερίες που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Σχόλια