Η Ελλάδα απειλείται με ευρωκαταδίκη για τους συμβασιούχους

0

Σε εξηγήσεις καλεί την ελληνική κυβέρνηση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή προχώρησε στο πάγωμα δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν συμβασιούχους. Οι αποφάσεις διέταζαν τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, το κράτος, όμως, σταμάτησε να τους πληρώνει.
Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση κατόπιν γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το 2006, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις των πολιτικών συνεδρίων που δικαίωναν τους συμβασιούχους είναι ανίσχυρες και ανυπόστατες.
Οι συμβασιούχοι προσέφυγαν ενώπιον του ΕΔΔΑ, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παραβίαση της ΕΣΔΑ και του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, που κατοχυρώνει τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει απαντήσει, έως τον Μάιο, στο ερώτημα αν παραγνωρίζει το δικαίωμα των συμβασιούχων για αποτελεσματική δικαστική προστασία και αν η στάση που υιοθέτησε συνιστά αδικαιολόγητη προσβολή της υποχρέωσης σεβασμού της περιουσίας τους.
Αν οι προσφυγές των συμβασιούχων ενώπιον του ΕΔΔΑ γίνουν δεκτές, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει μεγάλα ποσά ως αποζημιώσεις, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος και για την αναδρομική καταβολή αμοιβής σε όσους έμειναν απλήρωτοι, μετά τη γνωμοδότηση του ΕΣ.
Την ίδια ώρα, τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπό τον αντιπρόεδρο Ευ. Ροντογιάννη αλλά και ο Γενικός Επίτροπός του Γ. Σχοινιωτάκης, ζητούν την ανατροπή της γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, θεωρώντας την εσφαλμένη.

Σχόλια